The Majin Foundation

De Stichting

“Er klopte iets niet. Hoe gespecialiseerd de medische zorg tijdens de kankerbehandeling was, hoe desolaat het landschap erna.” - Majin

Hoe het allemaal begon

Majin de Froidmont, Oprichtster

“Boswachter”, dacht oprichtster Majin. “Dat leek me wel iets om te worden. Zorg dragen voor mens of natuur heeft altijd in mij gezeten. Zeker voor hen die het wat minder hebben. Tot plots die hakbijl komt. Kanker. Een zware behandeling waar ik me doorheen heb moeten slepen. Maar ik ga niet klagen, ik ben onze samenleving dankbaar omdat ik een uitstekende medische zorg gekregen heb. Tot de verpleegster zei: Je mag naar huis.”

“Verward keek ik rond. En nu? Daar stond ik dan – met mijn valies – aan de inkomhal van het ziekenhuis. Fysiek verzwakt, mentaal gebroken. Op de wereld gesmeten. Hoe moest ik nu opnieuw beginnen? Er klopte iets niet. Hoe gespecialiseerd de medische zorg tijdens de behandeling was, hoe desolaat het landschap erna. Beetje bij beetje kwam opnieuw het zorgende in me naar boven. Tot The Majin Foundation aan de oppervlakte kwam.”

Hoe werken we?

Laurence Femont, Directrice

The Majin Foundation vult een leemte in die Majin zelf ervaren heeft toen ze pas uit het ziekenhuis kwam. Hoe kunnen we mensen met kanker – na de medische zorg – zo goed mogelijk opvangen? “Een van onze uitdagingen is om het bestaande aanbod te versterken om er nadien voor te zorgen dat die ondersteuning zich ook verspreidt naar de regio’s. Samenwerken is hierbij het sleutelwoord. Zowel in de breedte als in de diepte. We vinden het daarom belangrijk om zorgzaam te investeren in een hecht netwerk van partners”, zegt Laurence Femont, directeur.

The Majin Foundation ondersteunt personen of organisaties die een project hebben voor mensen met kanker. Concreet? We bundelen samen de krachten, geven advies, zoeken partners of proberen samenwerkingen te stimuleren. Het hoeven geen grote projecten te zijn, integendeel. Vaak zijn het kleinschalige maar waardevolle ideeën. Of organisaties die pionierswerk leveren in de maatschappij en nog wat steun kunnen gebruiken. Samen met de Raad van Bestuur selecteren we die projecten die een langetermijnvisie voor ogen hebben en die de mens achter de kanker centraal stellen.

Alles in goede banen leiden

Reitske Bosschem, Office en event manager

Reitske is de rechterhand van Laurence. Noodzakelijk want The Majin Foundation bundelt steeds meer de krachten met verschillende partners over heel België. Zo leidt Reitske de organisatie van workshops in goede banen, voedt ze de sociale media en staat ze met haar kritische blik in voor een verzorgde administratie. Via lijstjes en een stipte planning houdt ze alles nauwgezet bij. “Ons externe geheugen”, grappen Majin en Laurence.

“Ik word instant vrolijk als de zaken vlot lopen. Meer zelfs! Ik zie snel hoe het efficiënter kan. En fijn om via een heldere communicatie mensen in beweging te brengen om er samen met The Majin Foundation voor te gaan.”

“De juiste mensen zijn aan boord. We kunnen vertrekken!”

Majin de Froidmont, Oprichtster

Lieve van Samman ondersteunde me bij het uitpuren van mijn idee en hielp bij de oprichting van The Majin Foundation. Zo ben ik ook in contact gekomen met Tom en Steven. Allebei mensen die hun professionele expertise inzetten voor de stichting en het hart op de juiste plaats hebben. Samen vormen we de Raad van Bestuur. Zijn we dan volledig? Neen, want om een nieuwe organisatie te leiden heb je iemand nodig die van aanpakken weet. Stressbestendig is en zelfstandig kan werken. Zo kwam Laurence ons versterken van bij het prille begin. Het netwerk van The Majin Foundation breidde zich intussen verder uit en met gelijkgezinde partners bouwden we gestaag aan duurzame samenwerkingen. Na enkele jaren is Reitske erbij gekomen om Laurence hierin te ondersteunen.

“In The Majin Foundation proberen we een positieve invulling te geven aan kleine initiatieven met veel groeipotentieel.”

Steven Crombez, Raad van Bestuur

We zijn niet de organisatie van de grote pamfletten of dure campagnes. Wel willen we de voortrekkers in de maatschappij aandacht geven. Eenvoudige dingen op mensenmaat. Maar altijd, met de mens achter de patiënt centraal. Dat is de visie van The Majin Foundation. Als Raad van Bestuur willen we daarbij een betrouwbaar klankbord zijn.Vanuit onze eigenheid. Net zoals het ook de authenticiteit van Majin is die me aanspreekt om mij daarvoor in te zetten.

“Ik zie The Majin Foundation als een warme pionier die kansen biedt aan mensen met kanker en aan hen die voor mensen met kanker iets doen.”

Lieve Stappers, Raad van Bestuur

Laten we eerlijk zijn: kanker verandert je leven. Ingrijpend, maar dat kan ook op een positieve manier benaderd worden. Wij als stichting willen ervoor ijveren dat mensen met kanker alle kansen krijgen. Kleine projecten de kans geven om te groeien of samen te werken met andere organisaties. Ik hoop vooral een strategische bijdrage te leveren, zoals waken over de identiteit en de waarden van de stichting. Als een kleine speler die belangrijke maatschappelijke uitdagingen signaleert en daar organisaties kansen voor biedt. Laat ons organisch groeien, niet in kwantiteit maar in kwaliteit.

"We willen een warme, stimulerende vertrouwensorganisatie zijn met een professionele, efficiënte structuur."

Tom Van Den Heuvel, Raad van Bestuur

The Majin Foundation kan het verschil maken in ondersteuning op mensenmaat. Ik streef ernaar om zoveel mogelijk mensen met kanker kwalitatief te helpen. Een hele uitdaging, en net daarom moeten we The Majin Foundation goed ondersteunen en een vertrouwelijk klankbord zijn. Tegelijk willen we ook impact hebben in de medische sector, een stem zijn in de academische wereld en op de agenda komen bij beleidsmakers. Zonder onze focus te verliezen: kleinschalige initiatieven opsporen, stimuleren en doen groeien.”

“Die kruisbestuiving werkt inspirerend en motiverend om er telkens opnieuw tegenaan te gaan.”

Laurence Femont, directrice

Voor een jonge stichting zoals The Majin Foundation is een sterke Raad van Bestuur cruciaal. Het is een zegen om met Majin, Lieve, Tom & Steven te mogen samenwerken. Zeker omdat we pionierswerk leveren en we onze rol elke dag duidelijk moeten bepalen. Welke organisaties gaan we steunen en hoe doen we dat? Ze zijn tegelijk het verre toezichtsorgaan maar ook heel betrokken en bereikbaar. Dat maakt het zo fijn. Het is voor mij een hele geruststelling te weten dat deze mensen achter The Majin Foundation staan.