The Majin Foundation

La Vie-là

Oprichting

"Voor de mens achter de kanker is er in een ziekenhuis jammer genoeg geen kamer meer vrij."Marie-Paule Meert, Coördinatrice

 

Ze ging naast mij zitten. Ik kreeg een kopje koffie. “De resultaten zijn niet goed maar we gaan samen vechten.” Een mokerslag zonder meer, maar heel teder en menselijk gebracht. Jammer genoeg is dat niet altijd zo. Artsen hebben vaak niet de tijd om lang stil te staan bij de vele littekens van een harde diagnose. Dokters zetten alles op alles om de zieke kankercellen te bestrijden, maar voor de mens achter de kanker is er in een ziekenhuis geen plaats meer. Want opeens sta je daar: alleen op de wereld. Met je kanker. Precies dat vormde de kiem voor La Vie-là.

Werking

"Het gaat niet over ons, noch over de kanker maar over hen.” Pierre, Vrijwilliger

La Vie-là is een herbronningshuis op wandelafstand van het Sint-Pietersziekenhuis in Ottignies. En dat is niet toevallig: elke dag ontvangen we hier mensen – geen patiënten – die net hun diagnose gehoord hebben: kanker. Al 260 mensen na 1 jaar. Ze zijn hier welkom – tijdens en een jaar na hun behandeling – en maken kennis met een breed en aanvullend aanbod: oncologische massages, relaxerende fasciatherapie, maar ook voor minder vanzelfsprekende initiatieven zoals een schrijfatelier, coaching of mindfulness. Of wil iemand gewoon wat lezen in de tuin? Prima. Het gaat niet over ons, noch over de kanker maar over hen. Wij – allemaal vrijwilligers – geven wat steun in die moeilijke periode in hun leven en stappen een eindje mee. Omdat het hen helpt. En omdat we hen opnieuw zien lachen.

Samenwerken met The Majin Foundation

"We gaan samen op zoek naar een draagvlak om integratieve geneeskunde
op de kaart te zetten." Marie-Paule Meert, Coördinatrice

The Majin Foundation ondersteunt La Vie-là op twee gebieden. Enerzijds is er meer verdieping en kennis nodig op het vlak van oncologische massages. Dat staat in België nog in de kinderschoenen. Wat is top in de wereld? Hoe kunnen we onze vrijwilligers beter opleiden? Welke nieuwe massages bieden we aan? Tegelijk willen we ook de coachingtechnieken van onze medewerkers verder verfijnen. Zodat ze nog meer vaardigheden hebben om mensen met kanker te begrijpen.

Anderzijds gaan we samen op zoek naar een breder draagvlak om integratieve geneeskunde op de kaart te zetten. We leveren vandaag pionierswerk, net daarom is de intense samenwerking tussen La Vie-là en het Sint-Pietersziekenhuis cruciaal. We moeten blijven aan de kar trekken, sensibiliseren en mensen rond de tafel brengen. Maar ook: in het gezichtsveld geraken van het beleid en dossiers voorbereiden. Heel wat werk, dat klopt. Maar met twee klop je harder op de deur – en op tafel – dan alleen. En nogmaals: we doen het voor de mens achter de kanker. Niet de patiënt.

zorg voor jezelf