The Majin Foundation

Zorghuis Gent

“Bijna als thuis” huis in Gent waar mensen met kanker op adem kunnen komen.

OPRICHTING

“De dagen na een chemobehandeling wegen het zwaarst.
Wij vullen die leegte met steun en hulp.” Gerd Van Brandt en Tsoe Tsan Yang , Coördinatrices

 

De koelkast leeg, een waslijst aan medicijnen en de verwarming doet het niet. En u? U voelt zich misselijk en zwaar vermoeid. De kracht om recht te staan heeft u nog net. De dagen na een chemobehandeling wegen het zwaarst. Een beetje steun of hulp om de dag door te komen is meer dan welkom. Zeker voor wie alleen staat en getroffen wordt door kanker.

Ziekenhuizen willen wel, maar hebben de mogelijkheid niet om mensen met kanker langer op te vangen. Het Zorghuis Gent wil de leegte die er ontstaat na een zware chemokuur opvullen voor hen die niet goed omringd zijn door familie of vrienden. Inspiratie werd gevonden bij het Zorghuis Oostende. Dit initiatief legde de vinger op de wonde: een bijna-thuis voor mensen tijdens de kankerbehandeling. Precies wat het Zorghuis in Gent ook wilde doen.

WERKING

“Het Zorghuis Gent is mijn tweede thuis geworden.” Céline, gaste

Tsoe Tsan en Gerd zijn de coördinatoren van het Zorghuis Gent. Samen wisselen ze elkaar af en regelen ze de administratie en de planning van de 16 vrijwilligers. Telkens een hele klus en uitdaging om de planning te maken, maar ze weten waarvoor ze het doen: “Voor de dankbaarheid van onze gasten en de fijne samenwerking met onze vrijwilligers.”

Céline verbleef hier na haar behandeling enkele keren na elkaar. “Zonder overdrijven: dankzij het Zorghuis ben ik er sterker uitgekomen. Hier kon ik op krachten komen. Op adem. Me laten verzorgen en – toegegeven – ook laten verwennen. ’s Morgens opstaan en weten dat er iemand voor je klaarstaat. Een lekker ontbijt met een eitje. Iemand aan tafel om mee te praten. Of als je gaat slapen en je opeens je pyjama terugvindt op een warme radiator. Een warme waterkruik en een fleecedeken die je vertellen: je staat er niet alleen voor. Kleine dingen: maar je voelt meteen: er is hier iemand die voor me zorgt. Ik heb enorm veel respect voor alle vrijwilligers.”

Het Zorghuis Gent is niet het verlengde van een ziekenhuis. Tsoe Tsan: “Heel belangrijk: onze vrijwilligers voeren geen verzorgende taken uit. Ze bieden hulp waar ze kunnen en luisteren met veel overgave. Hun aanwezigheid is het kloppende hart van onze werking.”

SAMENWERKING MET THE MAJIN FOUNDATION

“The Majin Foundation zal het Zorghuis Gent vooral ondersteunen op het vlak van groei en communicatie.” Sandra Plasschaert, Raad van Bestuur

Het Zorghuis Gent ziet de samenwerking met The Majin Foundation als een volgende stap in zijn groeipad. We hebben nood aan een stabiele en professionele structuur die een meerjarenplan vooropstelt. The Majin Foundation kan ons vooral helpen om onze werking verder te professionaliseren. Belangrijk, want enkel zo kan de dagelijkse werking in de Zorghuizen verzekerd worden. We willen aan overheden tonen dat we meer zijn dan een club vrijwilligers die zorg dragen voor mensen met kanker. Achter de Zorghuizen schuilt ook een stabiel fundament om op lange termijn onze kerntaken uit te voeren.

Maar we staan sterk in onze schoenen: ziekenhuizen, artsen, wijkgezondheidscentra reageren enthousiast: opgelucht dat er een bijna-thuis is waar vooral alleenstaanden met kanker naartoe kunnen na een chemobehandeling. Maar toch is er nog te weinig de reflex om mensen met kanker enkele overnachtingen in het Zorghuis aan te raden. Samen met The Majin Foundation willen we een helder communicatieplan opstellen om nog meer in de aandacht te komen.

herstel