The Majin Foundation

Zorghuis Limburg

“Een thuis waar mensen zich veilig voelen en gekoesterd worden.”

Tot rust komen

Op kanker staat geen leeftijd. Maar er staat soms wel een drempel om je te laten ondersteunen. En da’s jammer, want de kracht die je haalt uit een helpende hand is enorm. Voor jou en je naaste familie. Het Zorghuis Limburg werkt in totaal met 35 vrijwilligers. “Altijd staat er wel iemand klaar om je te ondersteunen met de dagelijkse dingen des leven: opstaan, bed opmaken, eten klaarmaken, medicatie halen, … Maar ook: een praatje maken over het weer of over de kinderen. Mensen met kanker verwennen. In de watten leggen. Daarover gaat het. Ook al voel je dat ‘kanker’ en ‘verwennen’ in 1 zin moeilijk samengaan, toch is dat de essentie”, zegt voorzitter Suzy Van Ende.

Een van de redenen om Zorghuis Limburg op te richten, was de nood aan een veilige thuis voor kankerpatiënten om te herstellen na het verblijf in het ziekenhuis, mantelzorgers de kans geven even op adem te komen, uitbehandelde patiënten met voldoende zelfstandigheid nog een mooie tijd geven met kwaliteit van leven. Opvallend hoeveel mensen – jong en oud – er vaak alleen voor staan. Bovendien willen ze geen last zijn voor familie en vrienden. En daar speelt het Zorghuis Limburg op in. “Familie en vrienden komen hier op bezoek en het enige wat ze moeten doen, is een praatje slaan. Al de rest wordt uit hun handen genomen. Mensen willen hier tot rust komen. En die rust krijgen ze.”

“Pas als je bij mensen met kanker alle dagelijkse zorgen kan wegnemen, merk je hoeveel kracht ze uit je ondersteuning halen.”

Gevarieerd team

Toegegeven, in het begin had ik wat schrik om me aan te melden”, vertelt een bewoner die een maand in het Zorghuis is verbleven. “Die maand is voorbijgevlogen. Ik was omringd door verschillende mensen die me steeds wilden helpen. Ik had nooit gedacht me hier zo goed te kunnen voelen. Dit verblijf heeft zeker geholpen in het genezingsproces.”

Zorghuis Limburg kan 4 à 5 mensen opvangen. Een oud bezinningshuis hebben ze omgebouwd met extra aandacht voor zorg zoals een inloopdouche en een bubbelbad. Het team in Limburg is heel heterogeen van samenstelling, en net daarom zo veelzijdig. In het kernteam zit een huisarts, jurist, bankkier, coördinator kinderdagverblijf, schoonheidsspecialiste. Na West-Vlaanderen (Oostende) en Oost-Vlaanderen (Gent), heeft nu ook Limburg een Zorghuis.

Brug maken tussen Zorghuis en thuis

Suzy droomt nog verder. Volgens haar staat het Zorghuis nog maar aan het begin. Niet qua capaciteit – kleinschaligheid is belangrijk om de rust te verzekeren voor onze bewoners. “Weet je wat nog ontbreekt? Een brug tussen het Zorghuis en thuis. Mensen verlaten hier het Zorghuis waar alles voor hen geregeld wordt. En dan komen ze thuis en is er niets. Alle taakjes komen opnieuw vol op hun bord terecht. Ik geloof erin dat we onze vrijwilligerswerking kunnen uitbreiden om die overgang minder bruusk te maken.”

Geïntegreerde visie

Herstel goed en zorg voor jezelf. Dat is het kloppende hart in Zorghuis Limburg. En meteen ook de reden waarom The Majin Foundation dit ondersteunt. Laurence Femont: “Een belangrijke troef van het Zorghuis Limburg is de geïntegreerde visie. Naast een warm nest, voorziet het ook in kinesisten, manicure, voetmassage, creatieve workshops, …” The Majin Foundation ondersteunde Zorghuis Limburg bij de intense opstart, onder andere bij zware dossierlasten.

Ervaringen delen in vertrouwen

Voorts is er ook het Network Together for Global Care – gefaciliteerd door The Majin Foundation – waar best practices en andere ervaringen worden uitgewisseld. Ook die netwerksessies helpen Zorghuis Limburg om niet in de valkuilen te stappen van veel goed bedoelde intenties zonder echt resultaat. “Weet je wat ons veel vertrouwen geeft bij The Majin Foundation?”, zegt Suzy, “het gevoel dat als we in nood zitten of een praktische vraag hebben, we altijd bij hen terechtkunnen.”

herstel