The Majin Foundation

Zorghuis Oostende

“Bijna als thuis” huis in Oostende waar mensen met kanker op adem kunnen komen.

OPRICHTING

“Je verlaat het ziekenhuis als patiënt, je komt hier binnen als gast.” Johan Valcke, Voorzitter

Els Cappelle heette ze. 42 jaar, alleenstaand en getroffen door een terminale kanker. Maar ze had nog één wens. Alleenstaande lotgenoten opvangen en ondersteunen tijdens de behandeling of de dagen na een chemokuur. Als een vangnet tussen het ontslag uit het ziekenhuis en de leegte van thuis. Een soort bijna-thuis, dat zou het worden.

Els keek vooruit en was de initiatiefneemster van het Zorghuis. Maar ze kon dit niet alleen. Johan raakte zo gegrepen door haar verhaal dat hij prompt besliste om zijn pensioen een andere wending te geven. “De maatschappij heeft me zoveel gegeven, dat ik iets wilde terugdoen. Ik wilde Els helpen. Zo zette ik me in om een professionele structuur uit te bouwen voor het Zorghuis.”

En nu? 5 jaar later heeft het Zorghuis Oostende al 165 alleenstaande mensen met kanker opgevangen. Eerst uit ziekenhuizen uit de buurt. Maar ook over heel West-Vlaanderen, soms nog verder.

Els maakte nog de opening van het Zorghuis Oostende mee. In 2013 is ze overleden aan kanker. Op het aanrecht staat haar foto: trots en zelfverzekerd. Voor altijd.

WERKING

“Elke week maken we de planning voor onze 35 vrijwilligers.
Maar vooral voor onze gasten.” Hilde en Nathalie, Coördinatrices

“Kijk eens goed rond. Alles is hier heel huiselijk. Heel gewoon. Hier ben je een normale mens. En dat is belangrijk.” Vrijwilliger Sabine komt binnen, ze heeft verse pistolets mee. “Dat doe ik altijd als ik hier donderdagvoormiddag kom helpen.” Aan de ontbijttafel zit Marie-Jeanne, al voor de vier keer in behandeling voor kanker. Haar rechterbeen is intussen geamputeerd. “Als ik onder de mensen ben, vergeet ik even m’n zorgen.” Marie-Jeanne zit onder zware medicatie maar voelt zich hier goed en waardeert de warmte van het Zorghuis. “Vorige week heb ik hier nog tot ’s avonds laat met twee stoere mannen zitten praten over sport en politiek. We hebben zelfs liedjes gezongen. En gelachen. Heerlijk was dat!” Coördinatoren Nathalie en Hilde kijken instemmend. “De grote waarheid moet je hier niet zoeken. We werken hier in alle eenvoud. Een praatje met onze gasten, over vroeger en nu. Of een wandeling aan zee. Mensen komen hier op krachten, herstellen en gaan dan weer verder. Anderen bieden we troost, warmte en geborgenheid. Soms voor de korte periode dat ze hier nog zijn.”

SAMENWERKEN MET THE MAJIN FOUNDATION

“Om te overleven moeten we met minstens 5 Zorghuizen zijn in heel Vlaanderen.” Johan Valcke, Voorzitter

Het Zorghuis Oostende vierde onlangs haar vijfde verjaardag. Dat werd even gevierd, uiteraard. Maar Johan kijkt kritisch vooruit: “Zal ik het cru stellen? Om levensvatbaar te zijn moeten we groeien. Naast Gent en Oostende moeten er in België nog 4 à 5 Zorghuizen bijkomen. Waarom? Omdat we aan de overheid willen tonen dat we een leemte opvullen in onze samenleving. Maar we gaan ook intern stappen vooruit moeten zetten. Zoals een nog intensere samenwerking met Zorghuis Gent en een gestroomlijnde communicatie naar onze doelgroepen. Ik ben ervan overtuigd dat The Majin Foundation die katalysator kan zijn om de Zorghuizen verder op de kaart te zetten.”

“Weet u, het uiteindelijke doel is dat het concept van de Zorghuizen erkend is door de overheid. Dat we een gezonde financiële structuur hebben. En dat we over heel Vlaanderen menselijke zorg kunnen aanbieden zodat mensen met kanker vanuit hun eigen kracht kunnen herstellen. Het is in die gedeelde ambitie waar The Majin Foundation en de Zorghuizen elkaar gevonden hebben.”

Wil je zelf ook het initiatief nemen om een Zorghuis te openen in jouw provincie? Laat het ons weten.

herstel